Saimme Leon kanssa viimein todistuksenkin siitä, että olemme menneet naimisiin. Naimisiin mennessä sanottiin, että sen saamiseen menee normaalisti 40 päivää, mutta että kiirehtisivät, koska tarvitsisimme sitä toisenkin valtion viranomaisia varten. No toisin kävi. Ei ihan viittäkään kuukautta mennyt, mutta paperi on nyt olemassa. Suomen viranomaisten silmissä ei kuitenkaan vielä naimisissa olla, ennen kuin tuo paperi on käännätetty ja laillistettu sekä toimitettu tänne.
Lisäksi vielä joitakin muistoja matkalta, että voi itsekin muistella, että miltä tuntui valua hikeä koko ajan sen sijaan, että nyt tärisee kylmästä ja lämmittelee leivinuunin edessä.
Se riisi. Sitä syödään siis sekä lounaaksi että päivälliseksi. Ja monesti nämä ovat päivän ainoat ateriat. Ainakin meidän taloudessa. Itse toivoin myös aamiaista, joten hain leivät ja mehun. Riisi ei suinkaan ole sellaista näppärää kaupasta haettua riisiä, joka on puhdasta ja nätisti pakattua. Riisi ostetaan omaan muovipussiin ja sen seassa on vielä muutakin kuin pelkkää riisiä. Ennen keittämistä kannattaa siivota seasta pienet mustat jyvät sekä jotkin toiset siemenet. Tai vaihtoehtoisesti niitä joutuu kaivelemaan valmiista riisistä, jottei hampaat halkea. Lisäksi vaihtelevasti joukossa on heinämäistä lisuketta, joka irtoaa helposti huuhtelemalla. Joka tapauksessa tähän projektiin kuluu aikaa yllättävän paljon. Itse kaivelin näitä ylimääräisiä riisin seasta usein oven raossa istuskellen parhaassa valossa.
Kuten aiemmin kerroin, niin erilaisten ruokatarvikkeiden löytäminen oli todella kiven alla. Ja lähes aina ne löytyvät tuttavien kautta. Joku on onnistunut hankkimaan riisiä ja myy sitä sitten tuttavilleen. Olin pyytänyt Leolta kananmunia, koska itse olisin mieluummin syönyt niitä kuin lihaa. Suomalaisia läskittömiä, jänteettömiä, nahattomia ja rustottomia lihoja syöneenä en kerta kaikkiaan saa syötyä kaikkia niitä ruhon osia, joita paikalliset syövät ja näin ollen koin noloksikin jättää lautasen reunalle niin paljon vielä syömäkelpoista tavaraa. No kananmunia ei sattunut nyt olemaan tarjolla. Viimeisenä aamuna olin hakemassa aamiaista ja matkan varrella itselleni tuntematon mies pysäytti minut. Kertoi, että sinä et varmaankaan tiedä minua, mutta minä tiedän sinut. Leo oli kysellyt häneltä kananmunia ja nyt niitä olisi tarjolla jos ottaisin. Tietysti otin. Ylpeänä kananmunakennon omistajana kävelin kotiin todella hitaasti. Kenno oli käytössä kuka tietää kuinka monennen kerran ja laidat vähän repsottivat. Tai vähän enemmän oikeastaan. Niin paljon, että jouduin pitämään jokaisesta reunan kohdasta kiinni, jotta munat eivät leviäisi pitkin katuja. Matkan varrella minut pysäytettiin useammankin kerran ja kysyttiin, että mistä olen kananmunani hankkinut. Naapuritkin vielä hämmästelivät useamman naisen voimin, että miten olin sellaisen löydön tehnyt. No minä en ehtinyt kananmunista nauttimaan, mutta jäivätpähän Leolle syötäviksi tuleville päiville.
Naapurin kananpojat kasvamassa. |
Yleensä ruokatarvikkeet ostetaan omaan muovipussiin. Joskus aiempina vuosina olen vain katsellut, kun kotien parvekkeilla on pestyjä muovipusseja kuivamassa. Ei ole ollut aiemmin itsellä tarvetta niitä pestä. No nyt tuli sekin tarve. Lihapussit pesin, mutta laitoin roskapusseiksi. Sen sijaan riisipussit, leipäpussit, hedelmäpussit ja muut olivat moneen kertaan käytettävää tavaraa. Yhden kerran haimme myös jäätelöä paikallisesta Coppelia-jäätelöbaarista. Muovipussiin luonnollisesti sekin. Joskus ennen koronaa kävimme siellä syömässäkin ja silloin paikanpäällä syödyt jäätelöt sai lautaselta, mutta muistan, että otimme silloinkin vielä kotiin vietäväksi jäätelöä muovipussiinkin. Matanzasin Coppelia oli muuten remontoitu täysin sitten edellisen vierailun. Uusikin tyyli on kuitenkin hyvin perinteistä henkeä huokuvaa.
Puistoon olivat tulleet myös uudet tuliterät keinut istuskelua varten.
Aiemmin kerroin, että vaihdoin rahani kadulla paikalliseen valuuttaan. Muutama viidenkympin euroseteli vaihtuivat puoleen muovikassilliseen rahaa. Harmittaa, että tästä jäi kuva ottamatta. Leo naureskeli, että nyt kun sähköt menevät, voit ottaa tukun rahaa ja tuulettaa sillä. On Kuubassakin suurempiakin seteleitä, mutta minä sain rahani varsin pieninä seteleinä. pääosa oli 20 seteleitä, joka vastaa alle euroa. Katukurssilla se oli noin 30 senttiä. Tavallisessa kaupankäynnissä sillä ei ollut suuremmin merkitystä, vaikka rahat olivatkin pieniä. Sen sijaan avioliitosta perittävä maksu oli lähes 20 000 pesoa. Vaikka valitsimme vain suurimpia seteleitä tämän luvan maksamiseen, niin rahakasa oli varsin massiivinen. Avioliittoviraston rahatätillä ei kuitenkaan ilmekään värähtänyt, kun kaivoimme repusta maksuun varatut rahat.
Muutamista matkoista reissun varrelta jo kirjoittelinkin aiemmin. Karanteenin jälkeen ensimmäisenä päivänä kävin Havannassa tuttujeni luona. Paluumatkan sieltä tulin reittitaksilla, joka keräilee matkan varrelta kulkijoita tavalliseen autoon. En tullut yhtään katsoneeksi kyytiin hypätessä, että mikä auto oli kyseessä. Olin vain tyytyväinen, kun joku otti kyytiin tovin odottelun jälkeen. Pääsin haluamaani paikkaan ja kaivoin rahat esille. Kuljettaja kauhuissaan huudahti, että ”Laita rahat piiloon. Ei minulla ole taksilupaa ja takana on poliisi.” No niinpä olikin. Poliisi ohi ja maksu onnistui. Tämän reissun jälkeen Leo tuli minua hakemaan taksilla Matanzasista. En edes ajatellut siinä vaiheessa, että olisi ongelmaa matkustella haluamaamme paikkaan. Kyytiin istuessa huomasin, että ikkunassa oli iso kyltti: ”Via Libre, Centros de aislamientos”. Eli tällä autolla saa ajella vapaasti ja sillä kyyditään karanteenikeskusten asukkaita. On kyllä ihme, että kukaan on ajatellut, että jos tällaisen lapun joku taksi saa ikkunaansa, niin että sillä ei ajettaisi sitten laittomia ajoja varsinaisten työajojen jälkeen. Lappu oli kyllä myös niin helposti itse kirjoitettavissa, että jos olisin ennen Kuubaan menoa tiennyt, niin olisi kannattanut tulostaa niitä muutama matkaan mukaan 😁
Alkureissusta sähkökatkoja oli siis pääosin päivisin, kuten aiemmin kirjoittelinkin. Loppureissusta niitä alkoi olla lyhyempinä myös yöaikaan. Yhtenä yönä vuorotellen heilutettiin tyynyliinaa tuulettimena, koska nukkumisesta ei joka tapauksessa tullut yhtään mitään kuumuudessa. Leo oli hämmästellyt kirjoittelemiani blogitekstejä ja naureskeli, että no nyt on taas sinulle tarinaa kirjoitettavaksi. Juu kyllä, lisätään tämäkin kirjoitettavien asioiden listalle.
Aika moni on varmasti kuullut uutisista, kuinka kesällä on kuubalaisilla alkanut kärsivällisyys rakoilla kaiken puutteen keskellä. Ja sen keskellä, että hallinnon koronanhoitoon ei olla oltu erityisen tyytyväisiä. Kuubalaisten oma rokote on otettu käyttöön ja nyt marraskuussa noin 70 prosenttia kansasta on täysin rokotettu kolmella pistoksella. Venäläiset ovat kuitenkin saaneet viettää lomaa maassa ilman karanteenia. Ja vaikka heidät on määrätty vain tietylle alueelle maassa, niin virus on sieltä levinnyt paikallisten mukana lähialueille. Olisi se varmasti aikanaan levinnyt muutenkin, mutta kaiken muun sulkemisen ja varovaisuuden keskellä tämä tuntui kaikkien mielestä varsin epäoikeudenmukaiselta. Ja puutetta on siis nyt ihan kaikesta. Ei ole ruokaa ja lääkkeitä on ruokaakin vähemmän. Sähkökatkot ovat jatkuvia. Vettä sentään tulee entiseen malliin, mutta sitäkään ei tule koko ajan. Esimerkiksi Matanzasissa vettä tulee hanasta yleensä aamusta alkuiltapäivään. Kotona on sitten erilaisia astioita, joihin sitä varataan esimerkiksi vessan vetoa ja kylpemistä varten.
Peseytymistä varten on ämpärillinen vettä. Siihen lämmitetään kattilallinen lämmintä vettä sekaan ja siitä sitten vaan muovipurkilla vettä niskaan. Tai käytännössä monesti illalla tuli tehtyä lämmintä vettä, jotta sai hiukset pestyä ja aamulla kelpasi kylmäkin vesi. Toisaalta kävi joskus kyllä niinkin, että lämmintä vettä ei saanut, kun ei ollut sähköä.
Pyykin pesu tapahtui samassa kylpyvesiämpärissä. Ihan perinteistä nyrkkipyykkiä siis ja sen jälkeen pyykit ulkoterassille kuivumaan. Itsellä oli pyykkipulverit Suomesta matkassa, koska sen saamisessa oli myös ongelmia.
Aamulenkkimaisemat olivat kyllä aamulenkin arvoisia. Tuollaista ylimääräistä kävelyä ei suurin osa kuubalaisista ymmärrä. Ihmettelivät, että miksi joku kävelee turhaan. Hikikin siinä tulee. No jos ei muuta, niin sai niiltä kävelyiltä ainakin kivoja kuvia. Sekä maisemia että näitä kuubalaisia valomainoksen korvikkeita.