keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Kuubalaisia ruokakokemuksia

Useimmiten kun lukee kuubalaisista ruokakokemuksista matkailijoiden mielipiteitä, niin ne eivät varsinaisesti ylistä ruokaa. Ja ihme se ei olekaan. Suurin osa majoittuu all inclusive hotelleissa, koska rantakohteissa ei käytännössä muita hotelleita ole. Näissä hotelleissa yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta ruoka on vaatimatonta. Vatsan saa täyteen, mutta herkkuja ei juuri kohdalle osu.

Ravintolat, joita on tullut kokeiltua vaihtelevat todella hyvistä varsin vaatimattomiin. Usein todella hyvää paikallista ruokaa saa pienistä kioskeista, joissa ei ole sen kummemmin pöytiä kuin tuolejakaan vaan ruoka syödään seisten tai tiskillä. Näitä paikkoja tuntuu olevan vaan Havannasta hankala löytää ainakaan omien normaalien kulkureittien varrelta. Havannassa tosin on nykyisin paljon hyviä yksityisiä ravintoloita, joista saa myös kansainvälisen keittiön antimia.




Eräs hyvin kuubalainen ravintolakokemus tuli viime viikon lopulla kun kävimme kiinalaisessa valtion ravintolassa. Jonotimme sisään. Ketään ei tullut ulos, mutta jonosta otettiin harvakseltaan uusia asiakkaita sisään. Omakin vuoro tuli. Pöytään tuli yksi ruokalista ja siinä ruokailun aikana kun tilannetta seurailtiin, niin se oli ravintolan ainoa ruokalista, joka kävi kaikissa pöydissä. Lista ei varsinaisesti ollut pitkä, mutta kyllä siitä kokonaisuudessaan ehkä 20 erilaista ruokaa löytyi. Valittiin haluamamme ja kun tarjoilija saapui ja kerroimme toiveemme, niin selvisi, että listalta on yhtä ruokaa olemassa ja lisäksi yhtä alkupalaa. Lisäksi oli listan ulkopuolelta kaksi muuta ruokaa. Okei. Tilattiin yksi jokaista saatavilla olevaa ruokaa ja lisäksi pari riisiä. Sitä sentään oli. Yksi annoksista jäi tulematta, mutta koska kokemuksen hinta oli niin vaatimaton, niin ei se kyllä harmittanutkaan. Yhden annoksen hinta oli noin euron luokkaa. Ravintolan vessa oli kokemus sekin. Sieltä puuttui sekä ovi että valo. Vettä tuli, joten se oli plussaa.

Havannassa kantapaikaksi on tullut kodin läheisyydessä oleva pizzeria Ti Piace. Sieltä löytyy puu-uuni, jossa tehdän napolilaistyylistä pizzaa. Muutoinkin Havannassa on yllävän monta italialaista ravintolaa, joissa saa todella maukasta ruokaa. Kevättä kohden alkoi jo kuitenkin ennen Koronan tuomia lisäongelmiakin olla vielä suurempia ongelmia tavarantoimitusten kanssa. Ti Piace -pizzerian omistajaherrakin kertoi, että kohta jää pizzan teko katkolle, koska ei ole sen kummemmin juustoa kuin jauhojakaan. 

Tavallista ravintoloissa on aina se, että kaikkea ei ole tarjolla ja että esimerkiksi kana voi olla loppu koko kuukauden kaikista ravintoloista. Silloin syödään ja tarjotaan sitten jotain muuta, mitä silloin sattuu tarjolla olemaan. 

Terveellisyydestä harvemmin kannattaa edes puhua. Tuoreita kasviksia joutuu etsimään vaikkakin niitä Havannasta saa huomattavasti helpomin kuin edellisten talvien Varaderosta, jossa tarjolla oli aina säilykekasviksia. Mutta kun ei ole mitään omaa keittiömahdollisuutta, niin niistä ruoan tekeminen ei ole vaihtoehto. Varsinaisesta marketista saa hyvin rajallisesti mitään tuotteita normaalistikaan ja muutenkaan marketteja ei ole muualla kuin suurimmissa kaupungeissa.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti